Er is weinig in het leven dat niet fiscaal geïndiceerd is. Auto’s en brandstof, drank, woningen maar ook aftrekposten en fiscale faciliteiten. Iedereen – en dus ook de politiek – heeft er wel een mening over of een belang bij. Dat belangen daarbij vaak als mening worden verpakt is overigens een feit. En in dat – om met Olivier B. Bommel te spreken – ‘ragfijne spel’ van belangen is ook het RB een speler.
Vooropgesteld: we zijn geen lobbyorganisatie en willen dat ook niet zijn of worden. Dat ligt misschien net even anders daar waar het de positie van de belastingadviseur (of diens beroepsuitoefening) zelf betreft. Zo zijn we tegen het bekende ‘naming and shaming’, en ook de kwestie of ons beroep wettelijk geregeld dient te worden – iets wat met enige regelmaat in de Haagse arena te beluisteren valt, vooral nadat er weer eens iets goed fout is gegaan – wordt door ons met argusogen gevolgd.
Wat we daarnaast graag, vaak en goed doen is informeren. Want uiteindelijk beslist de politiek, maar dan bij voorkeur wel op basis van juiste argumenten en dito feiten. En op het gebied van fiscale kennis houdt het bij veel direct betrokken partijen niet over. Zo is belastingontwijking echt wat anders dan belastingontduiking en wat nu eigenlijk onder oneigenlijk (gebruik) verstaan moet worden, is een vraag die voor velerlei uitleg vatbaar is. Waar we ook graag met betrokken partijen bij stilstaan – en dat is iets waar de politiek op z’n zachtst gezegd maar weinig belangstelling voor heeft – is de uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving. Het zijn tenslotte onze leden die in de fiscale frontlinie de klappen van onuitvoerbare wetgeving opvangen. Uitvoerbaarheid is trouwens een kwestie die niet alleen de adviseur maar ook de inspecteur raakt. In zoverre kunnen belangen gelijk oplopen aan weerszijden van de tafel. De laatste tijd gebruikt de politiek in dit verband echter wel erg vaak het argument van uitvoerbaarheid of ontoereikende capaciteit bij de Belastingdienst, om fiscale regelingen dan maar helemaal af te schaffen.
Belangenbehartiging en informatieverstrekking doe je bij voorkeur niet in je eentje. Daar waar mogelijk trekken we op met gelijkgezinde partijen, die afkomstig kunnen zijn uit de adviseurswereld maar bijvoorbeeld ook uit brancheorganisaties. Daar zit vaak de relevante kennis die wij met onze fiscale expertise kunnen ondersteunen. Ook in 2018 voerden bestuur en medewerkers van het RB haast dagelijks overleg met andere organisaties. En dat is een bezigheid waar we de komende jaren stevig mee door zullen gaan. Met als doel het Register Belastingadviseurs het toonaangevende fiscale instituut te maken voor onze voornaamste doelgroep: ondernemers in het mkb!